Cetatea Bradu din judetul Buzău, complex monastic, situat pe raza satului Haleş, comuna Tisău, pe malul stâng al pârâului Nişcov.
Amplasamentul a fost determinat de o pantă prăpăstioasă aflată la vest - sud-vest, care facilita apărarea. Complexul este format din zidul de incintă al cetăţii, edificat din zidărie mixtă, din piatră şi cărămidă, care închide o curtină patrulater neregulată. Se remarcă turnurile de colţ cu plan circular, cu dimensiuni şi realizare aproape identică, şi, pe est, aproape de mijlocul unei laturi, un turn de poartă cu bază patrulateră, interior curtinei. Turnurile de colţ dispun de ferestre de tragere închise semicircular, cu ancadramente realizate din cărămidă. O altă construcţie patrulateră, amintind de un turn a apărut într-o fază ulterioară (sec. XVII) la exteriorul laturii de vest. Apoi, la interior, casa domnească, construită la sfârşitul secolului XVII - începutul secolului XVIII, ruinele chiliilor şi spaţiilor de locuit sau de servicii, şi biserica „Sfântul Dumitru”, construită în 1634.
Construcţiile au fost începute de familia Bădeanu Mihălcescu Căndescu şi apoi refăcută de către doamna Neaga, soţia lui Mihnea Turcitul (între anii 1577-1583 şi 1585-1591). De aceea se mai identifică drept „Mănăstirea Doamnei Neaga”. Potrivit altor informaţii, în anii 1640-1641, Radu Căndescu a înconjurat-o cu ziduri de cetate.
Domnitorul Constantin Brâncoveanu a folosit-o drept refugiu în anii de criză 1703, 1708 şi 1711. La porunca lui s-a lucrat/reparat casa domnească, pe latura de vest a incintei fortificate.
În anul 1821, a fost folosită ca refugiu de boierii din zonă. A suferit cu succes rigorile unui asediu organizat de către eterişti. Ultimele porţi ale cetăţii, care datează dinainte de 1821 şi păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eterişti. Acestea sunt expuse la Muzeul Judeţean Buzău.
Ample săpături arheologice şi intervenţii de restaurare s-au derulat acolo după anul 1990, în scopul refacerii complexului.
Manastirea cetate Bradu este o apariție spectaculoasă pentru partea asta de țară, cu ziduri groase și înalte, și turnuri robuste pe colțuri. O descoperim în Tisău,
chiar la șosea, pe DJ 100H, într-o curbă, la aproximativ un km dincolo de intersecția unde virăm spre mănăstirea Ciolanu. Nu demult, aici au fost filmate scene din mult premiatul Aferim.
Dacă avem norocul să găsim deschisă vreuna dintre porți, putem intra și admira întregul complex, format din zidul de incintă masiv și impunător, Casa Domnească – construită la sfârșitul secolului al XVII – lea, ruinele chiliilor și spațiilor de locuit, turnurile de colț și biserica „Sfântul Dumitru” – ridicată la 1634, în care se mai săvârșesc și astăzi, uneori, slujbe religioase.
Manastirea cetate Bradu a fost construită de familia Bădeanu Mihălcescu Cândescu și refăcută de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Turcitul (1577 – 1583 și 1585 – 1591), motiv pentru care este cunoscută și ca „Mănăstirea Doamnei Neaga”. În 1640 – 1641, Radu Cândescu o înconjoară cu ziduri de cetate. De la Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului, câștigând ulterior bătălia de la Șelimbăr și realizând unirea Țării Românești cu Transilvania și apoi cu Moldova. Domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit și el aici împreună cu familia în mai multe rânduri, pe la 1703, 1708 și 1711, când era căutat de turci. Din porunca lui, pe latura de vest a incintei fortificate s-a construit Casa Domnească. În timpul Revoluției de la 1821, cetatea a fost folosită ca refugiu și de către boierii din zonă, fiind în repetate rânduri atacată de către eteriști. N-a putut fi niciodată cucerită. Între anii 1872 și 1905, în chiliile mănăstirii a funcționat o școală de patru ani ce deservea întreaga populație din zonă. Biserica din interiorul cetății a fost folosită până de curând ca biserică parohială de credincioșii satului Haleș.
Ultimele porți masive ale cetății, care datează dinainte de 1821 și păstrează în plăcile blindajului de metal proiectile de plumb trase de eteriști, sunt expuse astăzi la Muzeul Județean Buzău. Manastirea fortificata Bradu este trecută pe lista monumentelor istorice și a făcut obiectul multor cercetări arheologice. Urmele săpăturilor din situri se cunosc și astăzi.
Obiective turistice in localitatea Tisau
Cetatea Bradu Sau Manastirea Doamnei Neaga
>
Tisau
Cetatea Bradu din judetul Buzău, complex monastic, situat pe raza satului Haleş, comuna Tisău, pe malul stâng al pârâului Nişcov.
Amplasamen ...
Tabara De Sculptura Magura - Ciolanu
>
Tisau
Langa Manastirea Ciolanu din judetul Buzau se afla o expozitie de sculptura in piatra, un muzeu in aer liber unic in Europa.
Tabara de sculptura Ma ...