Langa Manastirea Ciolanu din judetul Buzau se afla o expozitie de sculptura in piatra, un muzeu in aer liber unic in Europa.
Tabara de sculptura Magura a fost organizata in perioada 1970 - 1985. Initiativa a apartinut sculptorului Gheorghe Coman, sprijinit de Uniunea Artistilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentara a orasului Buzau.
Tabara de sculptura s-a initiat la propunerea lui Nicolae Ceausescu, dupa ce acesta a vizitat obeliscul ridicat in Parcul Crâng din Buzau dar si la propunerea lui Gheorghe Coman si a lui Gheorghe Apostol, pentru sarbatorirea a 16 veacuri de atestare documentara a Buzaului.
Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, in fiecare an in majoritate alti artisti, sa vina la tabara Magura, in judetul Buzau, unde, timp de doua luni (august si septembrie), sa creeze o sculptura, pe o tema la alegere, intr-un bloc de piatra pe care il primea prin tragere la sorti.
Sculptorii erau, la acea vreme, elevi ai liceelor de arta din tara sau proaspeti absolventi ai Academiei de Arhitectura din Bucuresti.
In cei 16 ani, la Magura au lucrat 163 de sculptori, in urma carora au ramas 256 de lucrari in piatra, donate judetului de catre creatori, in cadrul unei festivitati. Tabara de Sculptura de la Ciolanu - Magura reprezinta cel mai mare ansamblu national de sculptura in aer liber.
Teoretic, in poienele de la Magura, comuna Tisau, ar trebui sa existe astazi 256 de sculpturi, multe dintre ele considerate de catre specialisti adevarate capodopere.
Recent, dupa zeci de ani de aparent abandon, operele au fost inventariate si marcate.
Ca materie prima s-a folosit calcarul cochilifer extras din carierele de la Naeni, Ciuta si Pietroasele, situate nu departe de tabara.
Tabara de sculptura se intinde pe o suparafata de 21 ha, si este in administrarea autoritatilor culturale ale judetului Buzau.
Ansamblul Tabara de sculptura Magura – Manastirea Ciolanu ocupa al doilea loc, dupa Vulcanii Noroiosi, intre cele mai cautate atractii turistice buzoiene.
Daca esti in trecere prin zona Magura pe drumul national 10 ( DN10 ) Brasov - Buzau nu ezita sa faci un popas la Tabara de sculptura Magura, unde te poti relaxa savurand frumusetea sculpturilor din tabara. (ATENTIE la sfarsitul de saptamana in zilele calduroase poate fi aglomerat)
RECOMANDARE: Pentru ca toti sa beneficiem de un mediu curat si relaxant, va rugam sa pastrati zona curata!
Obiective turistice in localitatea Tisau
Cetatea Bradu Sau Manastirea Doamnei Neaga
>
Tisau
Cetatea Bradu din judetul Buzău, complex monastic, situat pe raza satului Haleş, comuna Tisău, pe malul stâng al pârâului Nişcov.
Amplasamen ...
Tabara De Sculptura Magura - Ciolanu
>
Tisau
Langa Manastirea Ciolanu din judetul Buzau se afla o expozitie de sculptura in piatra, un muzeu in aer liber unic in Europa.
Tabara de sculptura Ma ...