Trovanitii de la Ulmet - Babele de la Ulmet din Ulmet Judetul Buzau
Obiective turistice din Judetul Buzau
Cazare in depresiunea Intorsura Buzaului si in Romania www.cazare.intorsura.ro

Cazare in depresiunea Intorsura Buzaului si in Romania

Adauga unitate
Nu distruge mediul inconjurator! Pastreaza natura curata!

Obiective turistice din Ulmet

Selectare rapida
Cazare
Pe judete
Pe localitati
Dupa tipul unitatii

turismagrement.ro
Mai mult decat cazare!

Nu exista recomandari.
RECOMANDARI

Agrement

Inchis


Arata prietenilor
Cauta obiectiv turistic in judetul

Obiective turistice > Trovanitii de la Ulmet - Babele de la Ulmet - Ulmet > Judetul Buzau > Ulmet

TROVANITII DE LA ULMET - BABELE DE LA ULMET - ULMET


Trovantii, pietre vii care se hranesc cu nisip, se infatisaza in muntii Buzaului sub forme de relief care se dezvolta in straturile de nisip, dupa formula perlelor, datorita apelor calcaroase care le spala si le cimenteaza in timp.

In general trovantii sunt gresii cu o structura mult mai dura decat cea a stratului nin care se dezvolta. Tendinta lor este de crestere spontana, din centru spre exterior, cu o rata de depunere de cativa centimetrii la cateva mii de ani.
Trovantii apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale sau cilindrice cu structura masiva, concentrica sau plana, avand dimensiuni de la cativa milimetrii la cativa metri.

Evident odata dezgropati cresterea lor inceteaza.


Buzăul de nord ascunde adevărate bijuterii, din păcate foarte puțin cunoscute, și la fel de rar vizitate. Și ca povestea să fie completă, drumurile și traseele deseori nemarcate ori accidentate nu ne ajută. Un obiectiv foarte interesant
din Țara Buzăului este la marginea satului Ulmet din comuna Bozioru: Babele de la Ulmet. Citiți mai departe și veți afla ce sunt și informații proaspede despre cum ajungeți la ei.

Babele noastre sunt un grup de câțiva trovanți rămași suspendați în poziții ciudate. Trovanții sunt numiți popular și “pietrele vii” și sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formelor acestora. În general au forme rotunjite, uneori sferice, și s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys care exista cândva și pe teritoriul României. Fiindcă ele „cresc” (de fapt la trecut, au „crescut”) concentric, au fost confundați cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri.

La Ulmet, trovanții sunt (mult) mai masivi decât cei de la Muzeul Trovanților din Costești, Vâlcea, iar felul în care o parte dintre ei au rămas suspendați pe vârful dealului, într-un punct de belvedere asupra întregii văi, le-a dat numele de Babele de la Ulmet.

Ținând cont că în jurul unui punct se depun cam 4-5 centimetri de material în 1200 de ani, tragem o concluzie rapidă că Babele noastre s-au format de-a lungul a câtorva zeci/sute de mii de ani.

Lipsa indicatoarelor poate face mai grea găsirea lor, asa ca mai jos aveti cateva indicatii.

Pentru a merge la trovanții din Ulmet trebuie să mergeți pe DN 10 Buzau - Brasov până la Măgura, unde faceti dreapta prin Pârscov și urmați indicatoarele de Bozioru. Înainte de Bozioru, fiți atenți la indicatorul spre Ulmet, la stânga. După un kilometru și jumătate de drum de țară veți fi ajuns în satul Ulmet.

Îl traversați și la ieșirea din sat, cât mai aproape de locul unde găsiți o fântână, în caz că sunteți cu mașina, puteți parca.

Buzău - Ulmet aporximativ 45 de km.

Puteti deasemenea sa veniti de la Brasov tot pe DN 10 prin Intorsura Buzaului pana la Patarlagele (dupa statia petrom) unde faceti stanga (DC 69) catre Colti (puteti vizita Muzeul de Chihlimbar si Biserica Rupestra) iar in Colti faceti dreapta (DC 78) catre Muscelu Caramanesti si Ulmet.
La intrarea din sat, unde găsiți o fântână, puteți parca.

Brasov - Ulmet aprox 120 Km.

Pentru o ghidare mai usoara puteti consulta Google Maps


Anumite texte au fost preluate de pe drumliber.ro


Obiective turistice in localitatea Ulmet

Trovanitii de la Ulmet - Babele de la Ulmet > Ulmet
Trovantii, pietre vii care se hranesc cu nisip, se infatisaza in muntii Buzaului sub forme de relief care se dezvolta in straturile de nisip, dupa for ...Valid XHTML 1.0! Copyright JTI Advertising © 2000 - 2015
Avem 188189 vizitatori unici si
Informatiile si datele de pe acest site sunt proprietate a www.cazare.intorsura.ro 
in colaborare cu alti parteneri si nu au dreptul de a fi preluate fara acordul nostru scris. Echipa cazare.intorsura.ro