Cu totii putem fi prinsi intr-o situatie neprevazuta si/sau periculoasa, pe munte si de aceea este bine sa avem macar un minim de cunostiinte de semnalizare montana.
La drumetiile montane e bine sa aveti tot timpul la voi o lantena, un fluier, un sistem de masurare a timpului (ceas, cronometru, telefon) si un echipament cat mai colorat.
In primul rand, in situatii de urgenta, apelati 0SALVAMONT, sau 112 dupa care urmati procedurile de mai jos pentru a putea fi reperat urgent de salvatorii montani:
Semnalizarea poate fi de mai multe tipuri: luminoasa, acustica si vizuala.
Semnalizarea luminoasa
Consta in 6 aprinderi pe minut (la fiecare 10 secunde cate un impuls), dupa care se face un minut pauza. Raspunsul insa este format din trei aprinderi pe minut (cate una la fiecare 20 secunde) si un minut pauza. Aceasta semnalizare mai poate fi facuta si cu oglinda, sau folia de supravietuire prin reflectarea luminii.
Semnalizarea acustica
Urmeaza aceeasi procedura ca si in cazul semnalelor luminoase doar ca folosind alte instrumente (fluier, fluierat din buze, lovind obiecte care produc sunet puternic).
Semnalizarea vizuala
Se poate face prin fluturarea unor accesorii colorate strident, pe care le aveti in dotare, in locuri cat mai vizibile.
In cazul in care sunteti in apropierea unui refugiu, canton silvic, casa de vanatoare, trebuie sa existe undeva o bucata de material de culoare rosie, care trebuie inaltat ca un steag pentru a fi vizibil de la distante cat mai mari.
Daca va aflati pe munte si zariti astfel de semnalizari, nu le ignorati, ci respectati procedura de raspundere si anuntati cat mai repede posibil orice cabana, serviciu de salvamont, ori statie meteo, care poate transmite semnalizarea mai departe pentru urgentarea cautarilor.
Siguranta pe munte, trebuie sa fie prioritatea nr.1 pentru orice drumet!
Sursa: proalpin.ro