Dormitul la cort trei mari avantaje pentru sanatate
Reportaje si povestiri turistice
Cazare in depresiunea Intorsura Buzaului si in Romania www.cazare.intorsura.ro

Cazare in depresiunea Intorsura Buzaului si in Romania

Adauga unitate
Nu distruge mediul inconjurator! Pastreaza natura curata!

Dormitul la cort trei mari avantaje pentru sanatate - Reportaj turistic

Selectare rapida
Cazare
Pe judete
Pe localitati
Dupa tipul unitatii

turismagrement.ro
Mai mult decat cazare!

Nu exista recomandari.
RECOMANDARI

Agrement

Inchis


Arata prietenilor
Cauta cazare in judetul

<< Inapoi la Reportaje

Dormitul La Cort Trei Mari Avantaje Pentru Sanatate Sunt ultimele zile de vară și vremea e numai bună de drumeție. În oraș, printre betoane, căldura ne dă mari bătăi de cap chiar și pe timpul nopții. La munte, însă, temperaturile de august nu mai reprezintă o problemă sufocantă. Dormitul pe o saltea din izopren, într-un sac de vară, reprezintă o adevărată binecuvântare.

Dar acesta nu e singurul avantaj al dormitului la cort. Noi am ales încă trei beneficii, demonstrate prin cercetări medicale, de care să-ți aduci aminte atunci când faci drumeții de câteva zile pe munte, fără să ai grija cazării.

1. Vindecă insomnia

Un studiu al cercetătorilor Universității din Colorado, realizat în 2013, a demonstrat că dormitul la cort poate trata insomnia. Cercetarea, publicată în jurnalul ”Current Biology”, a studiat tiparele de somn și reacțiile corpului la lumină a opt adulți. Inițial, grupul de studiu a fost urmărit în mediul său natural. Participanții erau expuși, atât la muncă, cât și acasă, la o lumină electrică puternică (care poate lumina foarte bine toată încăperea), pe care o puteau controla. Faptul că puteau decide prezența luminii îi ținea treji până după miezul nopții, astfel că se trezeau abia după ora 8.

Ulterior, cele opt persoane au fost trimise în natură, timp de o săptămână, unde au dormit în cort, iar singura sursă de lumină erau focurile de tabără. Cercetătorii au observat că, expuși la un ciclu natural de lumină-întuneric, participanții au putut adormi mai devreme cu două ore, deși durata somnului s-a menținut la 8 ore de odihnă.

”Dacă vom crește expunerea la lumină naturală și vom scădea expunerea la lumină electrică pe timpul nopții, ne putem regla ceasul intern (producerea hormonului melatonină, care, în absența luminii, induce somnul – n.r.) și vom putea adormi mai usor. Totodată, ne putem trezi mai ușor și mai energici”, a spus coordonatorul studiului, Kenneth Wright.

2. Crește performanța sportivilor de anduranță

Dormitul la altitudine stimulează organismul să producă mai multe globule roșii și, deci, să transporte mai mult oxigen către mușchi. Ce înseamnă asta? Că îți poți îmbunătăți, după aproximativ două săptămâni, viteza și rezistența la alergat sau la pedalat pe potecile de munte cu 2-3%.

Dacă nu ne crezi, atunci află că metoda este folosită de sportivii de performanță, de la triatloniști până la înotători. Chiar și Michael Phelps a dormit la altitudine mare, în timpul pregătirii pentru Jocurile Olimpice din 2012. Numai că, spre deosebire de noi, Phelps nu a dormit pe culmile munților, ci într-un cort de 8.000 de dolari, care este conectat la un simulator de altitudine. Aparatul cortului poate filtra 150 de litri de aer pe minut, astfel că cel din adăpost se poate simți ca la 4.420 de metri deasupra nivelului mării, prin înlocuirea unei mici părți din cantitatea de oxigen cu nitrogen.

Potrivit ziarului Telegraph, atleta Jeanny Meadows, medaliata cu bronz la proba de 800 de metri, a declarat că și ea folosește un cort de simulare a altitudinii.

”Simt că respir mai ușor și că organismul meu primește mai mult oxigen. De când dorm într-un cort care simulează aerul de la 1.000 de metri altitudine, pot să alerg în același ritm cu o economie mai mare de energie sau să alerg mai repede, fără să depun un efort mai mare”, a declarat Meadows în 2012.

Mai multe despre cortul folosit de atleți, găsești AICI.

3. Te ajută să scapi de durerile de spate

Probabil că fiecare noi s-a confruntat, cel puțin o dată, cu durerile de spate. În acest caz, medicii recomandă dormitul pe suprafețele tari. De ce? Pe de o parte, pentru că saltele moi nu susțin coloană, ci ”se conformeză” poziției sale, conform studiilor desfășurate de Universitatea de Stat din Oklahoma, în iunie 2010. Pe de altă parte, atunci când stăm întinși pe o suprafață dură, simpla acțiune a respiratului întinde coloana și o aliniază în poziția ideală.

Studiul celor cinci cercetători din Oklahoma a constat în corelarea calității suprafeței de dormit cu durerile lombare și de șold pe care le acuzau cei 27 de participanți. În primele 21 de zile ale experimentului, participanții au fost rugați să dormă în paturile lor și să răspundă zilnic unor chestionare.

În următoarele 56 de zile, participanții au fost rugați să doarmă pe o saltea asemănătoare celei din izopren. Rezultatele au vorbit de la sine. După 28 de zile, toți paticipanții au raportat reduceri semnificative ale durerilor de spate.

Reportaj preluat de pe http://www.emunte.ro/

Valid XHTML 1.0! Copyright JTI Advertising © 2000 - 2015
Avem 215615 vizitatori unici si
Informatiile si datele de pe acest site sunt proprietate a www.cazare.intorsura.ro 
in colaborare cu alti parteneri si nu au dreptul de a fi preluate fara acordul nostru scris. Echipa cazare.intorsura.ro