INTORSURA BUZAULUI - CRASNA - POARTA VANTURILOR - LACUL FARA FUND - LACUL VULTURILOR - SUB VARFUL MALAIA
"Vino cu mine pîna colea, în muntii Buzăului
și poate că vei petrece pe acolo și tu
cîteva minute plăcute, rătăcind cu ochii
pe plaiuri încîntâtoare iar cu auzul si gîndul
prin fantasticele regiuni ale basmelor vînătorești"
AL. ODOBESCU Pseudokineghetikos
Plecăm din Oraşul Întorsura Buzăului pe DN 10 către Buzău iar la aproximativ 11 Km, la ieşirea din satul Crasna ieşim de pe DN 10 în dreapta către Crasna Nemţi. Traversăm podul peste Râul Buzău si contiunuăm să megem pe acest dum până la al doilea pod peste pârau, traversăm podul si mergem pe durmul forestier crasna - urlatoare până ajungem în platforma forestieră. În capătul de sus al acesteia o să observăm un drum care merge către dreapta urcând către pădure deasemenea o să observăm o piatră cu marcajul triunghi albastru şi cu o săgeata care ne indică direcţia traseului.
Urmam acest drum pâna iesim in golul alpin, mergând mai departe pe traseu o să întâlnim marcajul cu banda roşie foto marcaj banda rosie care ne va duce către Poarta vânturilor
( - Poarta Vînturilor reprezintă o șa foarte largă între vîrfu Bocîrnea (1 657 m), la nord, și culmea Malîia (1 662 m), la sud, la 1 490 m altitudine, prin care se canalizează o parte din masele de aer din NV.
Ieșind din pădure de pe traseul descris sau venind din sud, de după culmea Mălîia, aproape întotdeauna ești întîmpinat de vînturi puternice din nord-vest. De aici si numele locului. Din șa se deschide o larga perspectiva: de la sud-vest către nord-vest în ultimul plan apar vîrfu Clăbucetul Mîneciului, culmea neteda Bobu-Grohotis, apoi coltii Zăganului, vîrfurile Gropșoarele, Țigăile Mari, Ciucaș și Colții Nitrii; ultimul vîrf izolat, spre nord-vest, Pirusca, străjuiește Depresiunea Întorsura Buzăului.
- Poarta Vânturilor este o zonă cu ativitate atmosferică intensă, în fiecare zi din an. Toamna să fie ceva mai liniște, în rest din acest loc vezi cum se nasc și se topesc norii, cum ”curge” aerul dintr-o parte a Carpaților în alta. Este o zonă unde curenții de aer se simt continuu. )
pe care o vom vedea în zare în șaua dintre Culmea Mălâia 1662 m (partea dreapta) si Vf Bocârnea 1657 m (sau Vf Siriu partea stanga ).
Din această șa numită Poarta vânturilor am mai avea aproximativ o jumătate de oră pe traseul marcat cu punct rosu.
Mergând mai departe pe traseu trecem pe langa lacul sec urmând să ajungem la destinația noastră Lacul fără fund (Lacul Vulturilor).
Informatiile si datele de pe acest site sunt proprietate a www.cazare.intorsura.ro
in colaborare cu alti parteneri si nu au dreptul de a fi preluate fara acordul nostru scris. Echipa cazare.intorsura.ro